1402
page-template-default,page,page-id-1402,stockholm-core-1.0.8,language-en,select-theme-ver-5.1.4,ajax_leftright,page_not_loaded,paspartu_enabled,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

DESLOCALITZACIONS

Relacions simbiòtiques entre residències

Deslocalitzacions. Relacions simbiòtiques entre residències, és un projecte de creació en xarxa, fruit de la col·laboració entre Es Far Cultural de Menorca i Experimentem amb l’ART, les quals gestionen dos projectes de residència artística, Casa d’Artistes i La Residencia EART i que planteja una residencia de recerca artística, a través d’una estada creativa a la Casa d’Artistes d’Es Far Cultural a Menorca.

 

La residència a Menorca s’ha realitzat a través d’una convocatòria de beca, dirigida a artistes que formin o hagin format part de la residència a l’Espai EART. Donant prioritat a propostes d’investigació artística vinculades al tema: els organismes vius i els seus ecosistemes. Una recerca sobre les diferents maneres d’habitar, de relacionar-se i organitzar-se en un lloc concret. Entre el fet urbà i el que és rural. El projecte, vol aprofundir en les múltiples relacions i afectes que s’estableixen entre els organismes vius d’un ecosistema concret, possibilitant altres ritmes temporals, per mitjà de la interacció amb altres formes de vida, d’organització, cooperació i comunicació.

 

L’artista seleccionat ha estat en Jordi Morell, amb el seu projecte Mentre…,Penso en… que planteja una recerca artística sobre el color de les aigües en recs, rieres, bassals, tolls i safaretjos dels voltants de la Casa d’Artistes d’Es Far Cultural. Una oportunitat per investigar la complexitat del territori des d’una perspectiva singular i especular sobre espais i situacions d’entretemps representatius de la seva mutabilitat.

 

Deslocalitzacions planteja compartir i fer visible els processos d’investigació i recerca artística, fruit de l’estada a Menorca, generant activitats participatives dirigides als públics de cada context, amb la finalitat que hi hagi un aprenentatge recíproc per mitjà d’una presentació pública a Menorca i Barcelona, que pugui beneficiar el procés d’investigació i continuar desenvolupant la recerca.

JORDI MORELL (1975, Salt)

 

Jordi Morell (Salt, 1975) Artista visual i professor lector (programa Serra Húnter) del Departament d’Arts Visuals i Disseny, Facultat de Belles Arts, Universitat de Barcelona. Viu i treballa entre Barcelona i Darmstadt (Alemanya).

 

Recentment ha gaudit d’una beca per a la recerca i la innovació en l’àmbit de les arts visuals (2020), Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració del centre 1646 (la Haia, Països Baixos), pel projecte “Tots els colors duen al negre” –en el qual l’estudi van ser els colors de les aigües vistes al voltant de la Haia i en relació amb la pintura de paisatge del segle d’or neerlandès.

 

En relació amb aquesta línia de recerca destaca, també, el seguiment de la desurbanització i restauració dels aiguamolls de la Pletera a l’Estartit (Costa Brava) realitzada en col·laboració amb el projecte LifePletera, la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis (UdG) i la iniciativa artística “Lloc, memòria i salicòrnies”. El resultat va ser el projecte “La Pletera: un cas d’entretemps” (2015-2018), el qual agrupa diferents sèries de treballs i, entre aquests, la sèrie cromàtica inspirada en els tanins de les aigües de les llacunes.

 

Ha realitzat exposicions individuals i col·lectives en espais nacionals com: ACVic (Vic), Centre d’Art Santa Mònica (Barcelona), Casa Encendida (Madrid), Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona, Capella de St. Nicolau (Girona), Museu de Tortosa, Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí), Sala 15 de l’Àrea de Creació Contemporània d’Olot, Sala d’Art Jove (Barcelona), Galeria Espai 2nou2 – Senda (Barcelona), Espai Cavallers (Lleida), Fundació Studium (Girona), així com en internacionals: Marburger Kunstverein (Marburg), Schauraum (Darmstadt), Vrije Academie (La Haia), Centre d’Études Catalanes (París), Musée d’Art Moderne de Céret, École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (París), Salon de Jeunes Créateurs Européennes (itinerant). Ha gaudit de beques de creació artística com ara: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Fundació Guasch-Coranty, Fundació Felícia Fuster, Fundació Rodríguez-Acosta.

 

Ha publicat diversos articles a la revista Estúdio, artistas sobre outras obras (Facultat de Belles Arts, Universitat de Lisboa) i a la BR::AC (Barcelona Research Art Creation). Des del 2007 col·labora amb contribucions artístiques amb la revista “Aurora. Papeles del Seminario Maria Zambrano (Facultat de Filosofia, Universitat de Barcelona).

 

Statement

El «forat», amb els seus múltiples significats i sinònims, i el «negre», amb les seves paradoxes, són dos recursos comuns presents en el meu treball des de diferents aspectes.

 

D’una banda dirigeixo l’atenció al teixit urbà. On hi ha llocs desolats, però expectants, o llocs que han estat alterats amb alguna violència que, per a mi, representen tant la mutabilitat del territori com la inestabilitat del destí humà. Per aquesta raó, el concepte d’«entretemps» com a lloc o situació suspesa entre dos moments ressona constantment en el meu treball.

 

D’altra banda, lluny d’un treball acabat i tancat, proposo en canvi un procés d’investigació gradual i contínua per generar metàfores i al·legories sobre el món contemporani, on la seguretat i l’estabilitat són il·lusions que es poden trencar fàcilment. (JM)

Un projecte de:
Amb el suport de: