RESIDÈNCIA F16
3173
page-template-default,page,page-id-3173,stockholm-core-1.0.8,language-ca,select-theme-ver-5.1.4,ajax_leftright,page_not_loaded,paspartu_enabled,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

RESIDÈNCIA F16

Artista seleccionada

NATXA POMAR (PALMA,1988)

Natxa Pomar és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, amb un any d’intercanvi a Finlàndia (Tampere University of Applied Sciences). Té un màster en Fotografia i Sociologia per Goldsmiths, University of London, i formació pedagògica.

 

Ha realitzat les exposicions individuals “Las Hermanitas” (Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, 2014), “Les dones que s’endinsaven dins el bosc” (Galeria Fran Reus, PalmaPhoto, 2015), “Terra Ignota” (Casal Son Tugores, Alaró, 2013) i “Correspondències” (Can Prunera, Sóller, 2016). També ha dirigit el documental “Algèria: un viatge d’anada i tornada”, coproduït per IB3 i Cinètica Produccions.

 

El seu treball s’ha exposat de forma col·lectiva al certamen Art Jove Memòria Històrica, amb el projecte “No són com noltros” (Casa Planas, 2023), a “Ecce Mulier” (Capella de La Misericòrdia, 2016), a “Tabula Rasa o la impossibilitat de construir una generació” (MUU Galleria, MUU Kaapeli Hèlsinki, i Es Baluard, 2015), a “Desaparició. Absence as a pretext” (Fran Reus, 2014), a “Identitats: Espai, Lloc, Territori” (ABA Art Contemporani, PalmaPhoto 2013), a la Foto8 Gallery (Londres, 2012) i a la Maison d’Europe et d’Orient (París, 2010), entre d’altres.

 

Ha guanyat la beca Archie Gittes del Cercle de Belles Arts de Palma (2014), ha estat finalista a l’Art Jove de Memòria Històrica 2023, i ha rebut una menció d’honor al Premi Ciutat de Manacor (2013) i a l’Art Jove d’Arts Visuals (2013). L’any 2011, va ser becada pel I Encontro de Artistas Novos a Galícia, organitzat per Rafael Doctor, i seleccionada pel Pati de la Llotja al Festival de Fotografia Emergent de Lleida.

 

Ha participat en el programa Les Clíniques d’Es Baluard i ha realitzat cursos de fotografia a l’escola Grisart (Barcelona), així com tallers amb artistes i comissaris com Pierre Gonnord, Rafael Doctor i Alberto García-Alix.

 

 

El meu treball gira al voltant de la investigació artístico-sociològica a través de la fotografia, el vídeo i la paraula escrita. La meva obra reflexiona críticament sobre la identitat, la memòria, el poder i la política, des d’una perspectiva personal, feminista, i amb una dimensió narrativa i participativa. Els temes que tracto són els traçats del passat en el present a través de paisatges, topografies i instal·lacions. M’interessa la repetició cíclica de la història (i de les històries), la memòria social, col·lectiva, individual i familiar, així com l’arqueologia del lloc, l’invisible, les faules i els paradisos perduts.