2483
page-template-default,page,page-id-2483,stockholm-core-1.0.8,language-ca-ca,select-theme-ver-5.1.4,ajax_leftright,page_not_loaded,paspartu_enabled,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
logo_2021-21
logo_fotografia

RESIDÈNCIA DE CREACIÓ FOTOGRÀFICA F/16

María Sainz Arandia

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i Tècnic Superior en Fotografia Artística per l’Escola d’Art i Superior de Disseny, ha completat la seva formació en nombrosos cursos i tallers amb professionals de prestigi com Rob Hornstra, Alessandra Sanguinetti o David Jiménez, entre altres. El seu treball ha estat reconegut en diverses convocatòries entre les quals destaquen la beca Cultura Resident de Recerca i Producció Artística del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, el programa de creació Cidades na cidade organitzat per CI.CLO Plataforma de Fotografia i PhotoEspaña, les Ajudes SOS Art i Cultura de VEGAP, i la Beca d’Ajudes a la Creació en Arts Plàstiques i Fotografia del Govern de Navarra; i s’ha mostrat, en format expositiu i audiovisual, a l ́Estat español, Portugal i els EUA.

Des de 2007 ha treballat en diferents àmbits de la fotografia, va ser sòcia fundadora del col·lectiu i escola de fotografia efedePhoto, i de la revista de fotografia contemporània VA!, de la qual és coordinadora i coeditora. Interessada a utilitzar la imatge com a motor de canvi, ha desenvolupat projectes artístics en centres educatius gràcies a la convocatòria Resistències Artístiques, i de fotografia participativa amb col·lectius en risc d’exclusió social, en col·laboració amb entitats com la Fundació CEPAIM o el CREAP (Centre de Referència Estatal d’Atenció Psicosocial) de València. Actualment compagina el seu treball com a fotògrafa, docent i gestora cultural autònoma, amb la realització de projectes personals centrats principalment a explorar a través de la imatge les relacions entre l’ésser humà i el seu entorn, sobre temes relacionats amb turisme, migració i territori.

La fotografia ha significat des que la vaig descobrir, una coartada per a la meva vida. Una aliada per explorar a través d’ella la relació de l’ésser humà amb el nostre entorn des de múltiples perspectives. En constant evolució, el meu treball actual tracta d’abordar territoris, entesos aquests no sols com a espais geogràfics, on existeix una tensió. Turisme i migració, el natural i l’urbà, realitat i ficció. Binomis que generen preguntes i que em serveixen com a detonants per a la reflexió crítica de temes que em preocupen.

Per això, i partint de la imatge com a base del meu treball, utilitzo diverses estratègies que varien en funció dels projectes. Donant importància a la fluïdesa del procés creatiu, intente continuar experimentant i aprenent amb cadascun d’ells.