2657
page-template-default,page,page-id-2657,stockholm-core-1.0.8,language-ca-ca,select-theme-ver-5.1.4,ajax_leftright,page_not_loaded,paspartu_enabled,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

(ILLA)

Artistes seleccionats

YORGOS PETROU (1981, PAFOS, XIPRE)

Yorgos Petrou és un artista visual xipriota, la pràctica del qual abasta l’escultura, la performance, la fotografia, el cinema i l’escriptura per fer intervencions artístiques en llocs de significat geogràfic, històric i mític.

 

L’enfocament políticament subtil i en capes de Petrou per a la creació d’art té com a objectiu transformar la teoria, la lectura i la comprensió en materials que viatgen lliurement entre les peces. El seu treball investiga les relacions entre cos i terra per a consultar jerarquies de valor i coneixement. Excaven la materialitat de les localitzacions per a connotacions culturals i polítiques específiques, involucrant-se en les formacions d’identitat fetes a través de la terra i les interaccions corporals. 

 

Amb un enfocament experimental i poc convencional d’una àmplia gamma de materials, utilitza silicona tova altament especialitzada per fer estructures similars a teixits humans, així com materials industrials i objectes quotidians per crear instal·lacions fotoescultòriques. 

 

D’aquesta manera, busca distorsionar la forma, transformar superfícies i explorar la materialitat i la seva jerarquia en el context dels cossos queer en entorns rurals. Sovint es relaciona amb l’espai liminal entre Àsia, Àfrica i Europa i les seves històries colonials compartides, mirant taques i restes en pobles i terra, centrant-se en el cos arqueològic – sovint fragmentat – tal com existeix dins de la terra.

 

Yorgos Petrou es va formar en Belles Arts al Chelsea College of Art and Design (Londres) i en fotografia a la Royal College of Art (Londres). Ha rebut beques de l’Arts Council England (2023, 2022, 2020 i 2019) i ha estat premiat pel Cultural Services, Ministry of Culture, Cyprus (2023, 2020 i 2018), així com per la Royal Docks London (2021).


Des de 2011, els seus projectes s’han exposat en galeries i centres d’art d’arreu del món: Grècia, UK, Australia, Xipre, Alemanya, Brasil i també a les Illes Balears.

 

 

yorgospetrou.com

Yorgos Petrou per Christa Holka

Like Pots and Waves Break (Yara), Yorgos Petrou

ELENA AYA BUNDURAKIS (1988, CRETA-CORFU, GRÈCIA)

Elena Aya Bundurakis és artista visual i fotògrafa greco-japonesa; actualment resideix entre les illes de Creta i Corfu. A través de la seva pràctica artística, explora l’estranya noció de ser un organisme viu en una era-natura que es troba entre el món primigeni, modern i post natural. 

 

En lloc de narrar històries, se centra a investigar sensacions: com se sent tenir carn? Com et sents traient un ou del teu cos? Quina és la forma primigènia de la criança? S’utilitza a si mateixa com a mostra de l’experiència humana a través de la fotografia, el dibuix, el vídeo, el material d’arxiu, els haikus i els treballs amb argila.

 

El 2020 va cofundar REON (Corfu), un espai d’exploració de l’art de la ceràmica contemporània que facilita la residència d’artistes i els tallers infantils comunitaris, actuant com a estudi i com un refugi per a infants que viuen sota la cura d’associacions de protecció de la infància.

 

Elena Aya Bundurakis s’ha format en Arts visuals al departament de fotografia the la Royal Academy of Fine Arts Antwerp i en Tecnologia de les Arts Gràfiques a la facultat de Belles Arts i Disseny the la Universitat West Attica a Grècia. Actualment, està estudiant el programa de suficiència pedagògica a la Universitat de Ionina.

 

Ha obtingut diferents reconeixements com el SUGi x NAVA (2022), Prix Virginia (2020), Prijs Roger DeConynch (2018), Encontros da Imagem (2016), entre altres. I des del 2016, les seves obres s’han exposat en centres d’art, museus i galeries d’Alemanya, Grècia, Bèlgica, Itàlia, França, Països Baixos, etc.

 

 

freethecelery.com

Elena Aya Bundurakis

Hand with Algae, Elena Aya Bundurakis

SILVIA RENDA (1981, MARSALA, SICÍLIA)

Silvia Renda és artista visual, dissenyadora editorial i investigadora siciliana, la pràctica actual de la qual es pot resumir amb les paraules Imatges – Imaginaris – Imaginació.

 

Atreta pel contrast entre el fet abstracte i el fet concret, posa atenció a les imatges intuïtives i humils de la vida quotidiana que desencadenen emocions. Així mateix, cerca arquetips i imatges mentals per revelar qüestions relacionades amb el jo, la identitat i la pertinença. Qüestiona els imaginaris col·lectius que reprodueixen estereotips i encobreixen dinàmiques de poder. La imaginació és per a ella una eina de resignificació i reapropiació, per crear altres realitats, fins i tot assumint una posició naïf.

 

Les imatges i el disseny són interdependents en el seu treball com a artista i professional, igual que la investigació, la trobada i el diàleg. És per això que a la seva pràctica artística explora formes diverses com el llibre, les instal·lacions, les escultures fotogràfiques i objectes, les xerrades i experiències relacionals, així com les pràctiques editorials contemporànies i independents, el comissariat, la mediació o l’activisme.

 

El 2019, va iniciar Radial Radiant juntament amb Erica Volpini per compartir interessos i inquietuds i abordar una pràctica transdisciplinària. El col·lectiu crea llibres –amb un enfocament particular en llibres sobre processos artístics–, dinamitzacions per mitjà de llibres i tallers on s’implementen diferents formes de col·laboració.

 

Silvia Renda es va formar en Ciències de la comunicació a la Universitat Alma Mater Studiorum (Bologna), fotografia a l’Instituto Europeo di design (Roma) i a Academie St. Joost (Breda).

 

Ha participat en residències artístiques a Barcelona, Sapporo i Milan. I des del 2015 ha exposat el treball a centres d’art d’Espanya, Itàlia i Portugal.



silviarenda.com

Silvia Renda per Emilie Hallard

Ogni dove, Silvia Renda

MARCO LOI (1997, SAMUGHEO, SARDENYA)

Marco Loi és dissenyador i artista de Sardenya. La seva pràctica pren forma a partir de l’exploració geogràfica a través de la investigació translingüística i transdisciplinària. Marco entrellaça disseny, fotografia, performance i tèxtil, investigant les forces geopolítiques i inestabilitats socioambientals inscrites dins d’una formació territorial específica.

 

És membre de la COF – Col·lectiu interseccional transfeminista- i membre de la Brigada Transfeminista Sardinia, a través de les quals participa en l’organització de nombrosos actes com xerrades, clubs de lectura i protestes al voltant dels drets civils i accions socials a les zones rurals. La implicació en aquests col·lectius és rellevant per a la seva pràctica artística i els discursos al voltant dels quals investiga.

 

El 2023 es va graduar al departament de Geo-Design de l’Acadèmia de Disseny Eindhoven. També es va formar en Disseny Gràfic i Comunicació Visual a ISIA Urbino i va realitzar diferents tallers sobre temàtiques com l’arxiu, la codificació, storytelling per a realitat virtual, etc.

 

Marco Loi és artista emergent; no obstant ha obtingut diversos premis com el Blurring the Lines, ITALIA 90, Artist Premio Mancaspazio, XV Premio Nazionales delle Arte, Residency Lunigiana Land Art i Artist Plat(f)orm 2023 Fotomuseum Winterthur. 

 

També ha participat en residències artístiques a Nocefresca i Lunigiana Land Art a Itàlia. Des del 2021, els seus projectes s’han exposat en espais expositius i festivals en diferents llocs d’Itàlia, Amsterdam, Eindhoven i París.

 

rom.laico

Marco Loi

Queer, folks, Marco Loi

El projecte de residència (illa) ha estat finançat per la Unió Europea i implementat pel Goethe-Institut. Les opinions expressades aquí no reflecteixen l’opinió oficial de la Unió Europea.